Abilitățile motrice

Motricitatea este un concept care înglobează un ansamblu de funcții fiziologice, anatomice, neurologice, psihologice care asigură mișcarea. Achizițiile motrice influențează înțelegerea lumii și relațiile.

Motricitatea manuală este funcția care permite acțiunea fină și diferențiată cu o singură mână sau cu ambele, pentru a realiza o acțiune complexă cu sau fără contact vizual.

Motricitatea fină asigură coordonarea manuală și coordonarea oculo-motorie. Dezvoltarea motricității fine începe foarte devreme, mult înainte de a merge la grădiniță. Ținutul lingurii, paharului cu apă, închisul nasturilor sau a capselor sunt activități care solicită și dezvoltă motricitatea mâinilor.

Înainte de a merge la școală, ai grijă să îi oferi copilului posibilitatea de a-și dezvolta musculatura.

Încurajează copilul să construiască lego, să facă puzzle, să modeleze!

Activității:

• Pictură cu degetele
  • Colorat în contur
  • Copiatul desenelor
  • Modelarea plastilinei, a nisipului kinetic
  • Deschidere/închidere de capse, fermoare, nasturi
  • Să mute bucăți de carton, pufuri cu penseta dintr-o parte în alta
  • Quilling
  • Sortarea diferitelor obiecte (biluțe mici de biluțe mari, boabe de fasole de boabe de porumb, etc.)
  • Să taie cu foarfeca în contur
  • Înșiruire de mărgele

Beneficii:

• Când gesturile dobândesc finețe devin mai precise, mai rapide, poate acționa într-o manieră mai fluidă;
  • Execuția devine mult mai puțin dependentă de văz, operează mai mult prin propriocepție;
  • Motricitatea îi permite copilului să comunice, să se exprime, ajută la stabilirea unor relații armonioase (se joacă împreună cu alți copii, construiesc împreună, se joacă cu minge, etc.)
  • Abilitățile motrice duc la o mai mare autonomie, la o mai bună cunoștere a lumii;
  • Ajută la descărcarea surplusului de energie și regăsirea echilibrului tonic (lovește o minge, sare, se dă în leagăn ,etc)
  • Abilitățile grafice ce se exprimă prin  scris, pictură  și desen solicită dezvoltarea  la copil  prin numeroase strategii cognitive pe care le voi enumera mai jos:

• se dezvoltă atenția, concentrarea
  • planifică mișcări voluntare și le automatizează
  • simbolizează într-un limbaj oral și îl transformă într-un limbaj scris
  • dezvoltă imaginația, creează, găsește strategii de rezolvare a problemelor
  • adaptează mișcările la caracteristicile spațiului și ale timpului (orientare, poziție, limite, ordine, etc.

Serviciul de terapie ocupațională

Centrul Delfinul pentru copii cu autism, Bacău