Beneficiile terapiei de integrare senzoriala pentru copiii cu nevoi speciale

Terapia de integrare senzorială, practicată de terapeuți ocupaționali, folosește jocul, conceput în așa fel încât să schimbe modul în care creierul reacționează la atingere, sunet, vedere și mișcare.

Terapia de integrare senzorială implică activități care au rolul de a organiza sistemul senzorial prin furnizarea stimulilor la nivel vestibular, proprioceptiv, auditiv și tactil

Periile, leagănele, hamacele, bilele și alte echipamente special concepute pentru uz terapeutic sau de agrement sunt folosite tocmai pentru a oferi acești stimuli şi a evita comportamentele de auto stimulare.

Comportamente precum mișcări motorii stereotipe, învârtitul, agresiunea și comportamentele de auto-vătămare au fost corelate cu tulburări de procesare senzorială. Fiecare comportament de acest tip interferează cu capacitatea unui copil de a se angaja în activități terapeutice.

Prin activități bine planificate de terapeut, terapia de integrare senzorială folosește stimulii senzoriali într-un mod organizat și controlat, în funcție de nevoile copilului. În fiecare ședință terapeutul „construiește” caracteristicile mediului astfel încât să creeze doar „reacții adecvate” din punct de vedere recuperator.

Obiectivele terapiei de integrare senzorială au în vedere îmbunătăţirea modulării senzoriale legate de:

• comportament și atenție;
  • creșterea abilităților pentru interacțiunile sociale;
  • a abilităților academice ;
  • autonomiei personale;

Activitățile desfășurate ajuta la modularea sistemului nervos, să organizeze și să integreze informațiile provenite din mediul înconjurător, rezultând răspunsuri viitoare adaptive. Dificultățile în tolerarea sau prelucrarea senzorială a informațiilor este o caracteristică care apare în multe tulburări de comportament şi dezvoltare, inclusiv în tulburările din spectrul autismului, în deficitul de atenție și hiperactivitate, în tulburările de dezvoltare și coordonare, în tulburările de anxietate.

BENEFICII ALE TERAPIEI DE INTEGRARE SENZORIALA:

• schimbări semnificative în comportamentele din spectrul autist (componenta socială şi stereotipiile);
  • progrese semnificative în raport cu obiectivele individualizate privind prelucrarea senzorială;
  • asumarea de reguli, a funcţiei social-emoţionale şi a abilităţilor de autonomie persoanal;

Terapia de integrare senzorială ar trebui să fie una din componentele planului complex de intervenție pentru recuperarea copiilor cu nevoi speciale.

Serviciul de Terapie Ocupațională

Centrul Delfinul pentru copii cu autism, Bacău