Jocul senzorial și importanța acestuia în lucrul cu copiii speciali

Simțurile (auditiv, vizual, tactil, gustativ și olfactiv) sunt cele care ne furnizează informații despre lumea care ne înconjoară. Tulburarea de procesare senzorială reprezintă incapacitatea de a folosi informațiile primite de la simțuri pentru a avea o activitate normală în viața de zi cu zi. Copiii cu hipersensibilitate reacționează exagerat la stimuli, în timp ce copiii cu hiposensibilitate nu culeg informații prin simțurile lor.

            Disfuncționalitatea integrării senzoriale prezintă multe simptome variate, în funcție de simțul sau simțurile care sunt afectate.

  • Când sensibilitatea auditivă este crescută, este posibil ca un copil să își acopere urechile, să reacționeze exagerat sau să nu reacționeze la zgomot cum ne-am aștepta noi, ori să încerce să fugă din grupuri.
  • Sensibilitatea tactilă poate fi indicată de o toleranță aparent ridicată la durere, de refuzul de a ține șosetele și pantofii în picioare sau uneori de a sta îmbrăcat, dificultăți la spălarea pe dinți sau pe cap.
  • Sensibilitatea vizuală poate fi evidentă dacă un copil este sensibil la lumină, dacă îi place  să se uite la lucruri care se învârt sau se mișcă (titireze, limbile de la ceas), dacă se învârte ( pe sine sau alte obiecte), dacă aprinde și stinge lumina.
  • Sensibilitatea simțurilor ofactiv (miros) și gustativ pot avea ca urmări refuzul unor alimente, dificultăți în înghițirea alimentelor, refuzul de a mânca ceva datorită mirosului mâncării respective.

            Ce este jocul senzorial?

            Jocul senzorial include orice activitate care stimulează unul sau toate cele cinci simțuri ale unui copil, pentru a-l ajuta să își dezvolte și să își perfecționeze utilizarea acestor simțuri.

            Copiii cu TSA prezintă dificultăți în procesarea informațiilor senzoriale, care pot fi copleșitoare și pot provoca o sensibilitate extremă. Implicarea în jocuri senzoriale poate reeduca răspunsul creierului la informațiile senzoriale. Acest lucru îi ajută să se descurce mai bine atunci când au de-a face cu diferite sunete, texturi, lumini, mirosuri și gusturi.

            Care sunt beneficiile jocului senzorial?

  • Jocul senzorial dezvoltă abilitățile motorii.

            Copiii cu TSA pot exersa abilitățile motorii fine prin intermediul jocului senzorial atunci când strâng, trag, deschid și închid cu mâinile pentru a elibera, și pentru a manipula, transfera și turna apă, plastilină și nisip. Manipularea obiectelor mici în acest mod, nu  numai că ajută la întărirea mușchilor și încheieturile mâinilor unui copil, dar ajută și la coordonarea mână-ochi și la coordonarea bilaterală (coordonarea ambelor părți ale corpului).

  • Stimulează abilitățile cognitive

            Atunci când un copil se implică în jocul senzorial, se creează și consolidează mai multe căi neuronale în creier. Copiii cu TSA își pot îmbunătăți concentrarea și atenția. De exemplu, atunci când se implică în activitate ei își exersează și abilitățile de concentrare și de atenție, care se pot generaliza mai târziu și se pot transfera la alte activități și contexte.

  • Îmbunătățesc abilitățile sociale

            Deficiența în funcționarea socială este o caracteristică centrală a tulburării de spectru autist. Printre provocările tipice se numără: inițierea interacțiunilor, menținerea contactului vizual, interpretarea gesturilor și a indiciilor non-verbale, acceptarea perspectivei altor persoane. Jocul senzorial le poate oferi copiilor cu autism posibilitatea de a învăța și exersa aceste abilități. Deoarece jocul senzorial îi ajută să se autoregleze și îi calmează, jocul îi poate ajuta pe copiii cu autism să fie mai pregătiți și mai receptivi la experiențe noi, inclusiv la socializare și interacțiune.

            Exemple de jocuri senzoriale:

  • Jocuri ce implică simțul auditiv: Deschide urechea bine!; Ghicește ce animal ai auzit!; În șoaptă; Unde a sunat clopoțelul?;
  • Jocuri ce implică simțul vizual: Ce lipsește?; Care este umbra potrivită?; Ce este greșit în imagine? Labirinte și activități de unire a punctelor; Activități de urmărire vizuală; Jocuri de puzzle; Construcții din cuburi;
  • Jocuri ce implică simțul olfactiv: Spune a ce miroase!; Recunoaște mirosurile identice;
  • Jocuri ce implică simțul gustativ: Ruleta gusturilor; Grupează alimentele după gust: dulce, sărat, acru, amar;
  • Jocuri ce implică simțul tactil-kinestezic: Jocul cu apă; Dactilopictură; Jocul în nisip; Să pășim pe suprafețe diverse (nisip, pietre, covor moale, folie cu bule de aer, apă rece, apă caldă, conuri de brad etc.).

            În concluzie, activitățile senzoriale sunt instrumente eficiente de învățare și benefice în lucrul cu copiii cu TSA. Acestea implică toate zonele creierului unui copil, ajutându-l în dezvoltarea cognitivă, emoțională, socială și de comunicare.

Surse consultate:

  1. Copilul desincronizat senzorial de  C. S. Kranowitz
  2. Tulburarea de Spectru Autist. Ghidul complet pentru înțelegerea autismului de Chantal Sicile-Kira
  3. https://www.jennyandy.ca/blogs/jenny-andy-blog/8-ways-sensory-play-can-benefit-children-with-autism

Centrul Delfin pentru copii cu autism, Bacău – Asociația Betania

Program de Terapie în Sistem Centru de Zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *